Știrea zilei

Veste bună pentru cei care ies la pensie. Ce se întâmplă cu stagiile de cotizare. Anunţul Ministerului Muncii

Ministerul muncii dă o veste bună pentru persoanele care se află în imposibilitatea de a dovedi stagiile de cotizare și veniturile realizate în timpul muncii.

Astfel, informaţiile din arhiva electronică a caselor de pensii publice vor putea fi utilizate pentru calcularea perioadelor de cotizare la sistemul public de pensii.

Este vorba de situațiile unde carnetele de muncă ale beneficiarilor sunt deteriorate sau pierdute, conform prevederilor unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern. Acest lucru a fost menționat vineri de MMPS (Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale).

PUBLICITATE

Ministerul Muncii a decis folosirea arhivei electronice a caselor de pensii

“În situaţii excepţionale, în care carnetele de muncă nu se mai găsesc sau sunt deteriorate, perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 ar putea fi valorificate în baza informaţiilor din arhiva electronică de la casele de pensii publice, dacă acestea sunt complete”, se precizează în comunicatul MMPS.

În ordonanţa de urgenţă, care modifică şi completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se arată că la stabilirea drepturilor de pensie vor putea fi utilizate informaţiile din arhiva electronică existentă la nivelul caselor de pensii publice.

PUBLICITATE

Arhiva electronică a caselor de pensii publice a fost creată prin HG nr. 1.768/2005. Această arhivă cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă, cât şi carnetele de muncă scanate.

“Din păcate, activitatea de scanare nu a fost complet şi corect executată, astfel încât să poată fi utilizate toate informaţiile din carnetele de muncă pentru orice persoană care astăzi ar fi avut nevoie”, notează Ministerul Muncii.

Vă aducem aminte că Guvernul a adoptat și o ordonanţă de urgenţă care le dă dreptul persoanelor cu vârsta de pensionare, dar care au un stagiu incomplet de cotizare, să poată cumpăra vechime.

”Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a declarat vineri Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close