Descoperă

Ce simptome are boala care l-a rapus pe Chadwick Boseman, actorul de 43 de ani.

Chadwick Boseman, actorul care l-a jucat pe Black Panther, a decedat la 43 de ani. Barbatul suferea de o boala crunta, fusese diagnosticat cu cancer de colon.

Aceasta boala face ravagii si in tara noastra. Anul trecut, Catalin Botezatu a trecut prin momente cumplite din cauza acestei boli.

Ce este cancerul de colon

PUBLICITATE

Cancerul de colon este cancerul care apare la nivelul intestinului gros. In cele mai multe cazuri, cancerul debuteaza prin mai multe formatiuni de natura benigna – polipi colonici, care se transforma in timp in formatiuni maligne. Polipii acestia sunt mici si rareori declanseaza simptome, de aceea medicii recomanda screening regulat pentru prevenirea cancerului la colon. In urma depistarii unor asemenea polipi, medicul ii va indeparta pentru a reduce riscul de cancer. Uneori cancerul de colon este denumit si cancer colorectal, in special atunci cand cancerul afecteaza ultima parte a colonului, adica zona rectala.

Simptomele cancerului de colon

“Mult timp (luni, chiar ani la rand) afectiunea poate fi asimptomatica, mai ales in cazul modificarilor oncogene ale polipilor adenomatosi, pentru ca polipii nu dor, nu deranjeaza cu nimic pacientul.

PUBLICITATE

Celelalte simptome apar pe parcurs, odata cu agravarea bolii, si pot fi confundate de pacienti cu diverse indispozitii alimentare: crampe sau dureri abdominale, senzatie de balonare, tulburari de tranzit (diaree, constipatie sau ingustarea scaunului – “creionare”, cum ii spunem in termini medicali). Atentie! Tulburarile de tranzit care dureaza mai mult de 45 zile, aparitia striurilor de sange in scaun sau sangerare rectala, oboseala accentuata si scaderea semnificativa in greutate fara cauze obiective sunt semne ale unor tulburari grave la nivelul tubului digestiv!

Este important ca orice adult, aparent sanatos, care observa modificari la nivelul tubului digestiv sa nu treaca peste o simptomatologie ce pare benigna fara a consulta un specialist.

Daca apar modificari ale tranzitului digestiv cu care acesta nu este obisnuit – la un pacient cu tranzit normal, cu scaun regulat, daca apare o constipatie ce persista mai mult, daca apare un sindrom diareic non-responsive la tratamentul standard sau daca apare alternanta constipatie/diaree, daca apar modificari de culoare ale scaunului, scaun cu stiuri de sange, cu sange rosu proaspat sau inchis la culoare, daca apar modificari de forma ale scaunului (scaun fragmentat sau scaun subtiat), daca apar alte simptome la nivel abdominal, care nu raspund la tratamentul standard (crampe abdominale si crampe care persista), ar trebui sa il alarmeze aparitia acestor simptome, mai ales persistenta lor si faptul ca nu raspund la tratamentele standard pe care le cunoaste toata lumea…

Daca un sindrom diareic persista mai mult de 3-4 zile, iar cu medicatia uzuala pacientul nu observa nicio ameliorare, daca apar modificari in starea generala a pacientului – inapetenta (scaderea poftei de mancare), scadere in greutate – chiar daca se alimenteaza normal, oboseala nejustificata – chiar daca respecta orele de somn, scaderea capacitatii de efort (oboseste la aceleasi eforturi pe care le facea cu o saptamana, doua sau o luna inainte fara probleme), aceste modificari sunt semne directe sau indirecte ale unor probleme grave la nivelul tubului digestiv, care pot fi cauzate de un cancer de colon!”, spune medicul Florin Grama,

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close