Știrea zilei

Doliu in presa din Romania. S-a stins unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti, la 51 de ani. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Doliu in presa din Romania. Jurnalistul Mihnea Petru Parvu a incetat din viata la varsta de 51 de ani.

Anuntul a fost facut de medicul Gabriel Diaconu, pe Facebook:

“Mihnea, doar stii ca nu ma pricep la ferpare,

PUBLICITATE

Desi asa ne-am intalnit acum multi ani, la moartea unei cantarete. Nu stiu care dintre noi avea mai multe kilograme atunci, si inca nu m-am hotarat cine stie mai multe vorbe din vocabular.

Succint spus, ai fost un bou. Ti-ai baut mintile. Si de buna seama, asa cum se masoara vietile, sunt lucruri de care n-ai avut parte. Dar pe altele le-ai trait, si-ai mai avut si foamea de-a le povesti.

Sunt lucruri pe care n-o sa le facem niciodata impreuna. Nici ca le vom face, nici ca le vom mai face.

PUBLICITATE

In anumite feluri doar tu m-ai invatat sa scriu. Si-n anumite moduri doar tu m-ai invatat sa gandesc. N-am sa pricep vreodata cum de-am avut chimie. Dar imi aduc aminte o vreme cand tu, si eu, tineam un week-end din cinci minute la telefon, scrisul, titlul si apoi surpriza ca unora chiar le place, sau chiar vor uri ce-am scos din palarie.

Ultima noastra conversatie. Ultima ta intrebare. Ma mai citesti? Ca eu te citesc pe tine. Ti-a placut bucata aia despre…?

Despre asta a fost vorba intre noi. O foame, o spaima, o durere ca oricat ai sti cuvant, tot n-ai sa poti reda splendoarea si oroarea lumii. Dar pentru acel moment cand pare c-ai surprins-o, pentru acel moment esti pregatit sa petreci ore, sa scrii tone de maculatura, sa-ti tocesti buricele degetelor si sa-ti storci mintile cat nu doar sa fie, dar sa si sune, a literatura.

Mihnea, tu n-ai fost jurnalist. Si tu mi-o spuneai frecvent, ca tu nu esti doctor si n-ai fost reporter. E simplu sa spui despre altul ce n-a fost. Dar amandorura ne-a fost frica vreodata sa gandim ca suntem scriitori. Caci, ce, am scris vreodata o carte? Lasa sutele de articole impreuna, fiecare vine, trece, suntem blestemati uitarii.

Dar, atunci, ce-ai fost?

N-ai fost prieten. Sau, daca ar fi sa fi fost, ai fost genul de prieten caruia te gandeai de doua ori daca sa-i raspunzi la telefon, pentru ca nu sunai sa dai, dar sunai sa ceri. Sau, deja imbalsamat, sa trancani. Sau, patit din ce in ce mai des cu diverse bobalne medicale, sa rogi. Sau, falit, sa capeti.

Cu toate astea cand dadeai la o parte tot jegul personalitatii tale, toate ciudateniile si afuriseniile, toate zdrentele inutile ale firii acolo, bine ascuns, si astazi stins, statea un strop de geniu. In fapt, de drept, nimeni n-a scris ca tine, nimeni n-a desenat vreodata in cuvinte atat de minunat lucruri altfel banale.

Astfel ar trebui sa fie oricine vrea a fi, vreodata, umil supus al vorbei. Cand smerit. Cand tiranic. Sa pui genunchiul pe verb, sa sugrumi silaba. Dar si sa eliberezi nenumarat frumoase epitete.

Si de cate n-am scris, tu si cu mine, impreuna. Spre exemplu daca popii n-ar merita sa plateasca si ei taxe. Sau despre zimbri, despre permisele de vanatoare, despre diaspora, despre moartea a la chinoise a unei adolescente pe Valea Jiului, si cate si mai cate.

Odata am aparut intr-o emisiune in care, la final, ne-am fotografiat toti cu nas de bufon. M-ai sunat furios si m-ai injurat bai, scoate poza aia de la profil, o sa fii dracu mare candva si-o sa te scoata astia de claun (sic!).

Mare candva. Ai fi meritat, Mihnea, sa fi fost mare candva. Mai mare, mult mai mare decat deja ai fost. Ai fi meritat si o bruma de intelegere a bolii tale. A venit prea putin, prea tarziu.

Asa ca te-ai dus. Cum doar inocentii se pot duce. Nu ma indoiesc, stiindu-ti firea, ca de vei fi in Rai, o sa faci reportaje despre curvasaria dosita a sfintilor. Si daca vei fi in Iad, ce atmosfera, ce intriga, ce text va mai iesi de-acolo. Si de la metri sub pamant tot vei gasi un rost sa scrii, sa comentezi acid cum ca nu bate vantul pe acolo. Nu se mai simte marea. Noroc ca te invarti, odata cu Planeta, mereu in jurul soarelui.

Are sa-mi fie dor de tine, Mihnea.

PS: In dimineata asta am aflat ca prietenul meu, si fostul meu partener de articole la Evenimentul Zilei vreme de cinci ani, intre 2010 si 2015, reputatul jurnalist Mihnea Petru Parvu, s-a stins din viata. Am sa o spun din nou: Mihnea, ai fost un bou.”

Si Radu Tudor, realizatorul Antena3, a scris un mesaj pe Facebook.

„S-a intamplat mult prea repede. Am vorbit cu el de 4 ori in ultimele 48 de ore. Facuse o criza hepatica pe fondul citostaticelor si era la ATI Rm Valcea. Conducerea Spitalului Militar Central s-a implicat exemplar pentru reinternarea lui pe Sectia Oncologie, fiind adus de urgenta cu o ambulanta la Bucuresti. Din pacate s-a stins dupa ce a ars ca o torta. Dumnezeu sa te odihneasca in pace, Tache”, a scris realizatorul pe Facebook.

Mihnea Petru-Parvu avea 51 de ani si era considerat unul din cei mai buni autori de reportaje si anchete din presa. A fost premiat de Clubul Roman de Presa in 2005 la sectiunea de reportaj. Lucra in presa inca de la inceputul anilor 1990, la Evenimentul Zilei.

A mai lucrat ca jurnalist si la Romania Libera, Cotidianul si Adevarul.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close