Știrea zilei

Arafat, avertizare de ultim moment: „Este posibil ca situatia sa scape de sub control”

Seful DSU, Raed Arafat a spus ce se intampla acum in Romania. Secretarul de Stat avertizeaza populatia despre pericolul care ne paste trendul crescator.

„Noi acum suntem pe un trend crescator din pacate si totul depinde de cum ne raportam la acest virus. Daca ne izolam de aglomeratii, daca purtam masca, daca igiena este respectata, daca sunt respectate regulile de baza putem controla situatia. Daca nu, este posibil ca situatia sa scape de sub control. (…)

Sa nu expunem alte persoane la risc! Sa nu ascultam dezinformarile care pun problema ca si cum cel autizolat este in puscarie. Incercam sa protejam comunitatea si chiar pe persoana respectiva. Sa respecte mai departe regulile de izolare din simt civic, daca se poate, si sa lase la o aprte toate aceste dispute pe linie politica.

PUBLICITATE

Aici vorbim de o boala care se transmite, care ii poate pune pe unii in risc vital, sa-si piarda viata, sa ajunga la terapie intensiva si sa nu iasa de acolo”, a spus Seful DSU.

Autoritatile au anuntat ca se suspenda temporar masura izolarii la domiciliu sau a carantinei institutionalizate, potrivit deciziei Curtii Constitutionale. Hotararea a fost luata dupa publicarea in Monitorul Oficial a motivatiei Curtii.

„Motivarea Curtii Constitutionale spune ca ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui sa defineasca carantina, boala transmisibila, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup de lucru de la Ministerul Sanatatii, Ministerul de Interne si Ministerul Justitiei, care vor pune in concordanta tocmai cerintele Curtii Constitutionale. Motivarea era de lipsa de claritate si predictibilitate sau previzibilitate. Medicina este un domeniu in care poti prevedea intr-o anumita masura – noi obisnuim sa spunem ca nu exista boli, exista bolnavi.

PUBLICITATE

Particularitatea fiecarui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac sa ai o predictibilitate redusa. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potentialul critic al acestei boli si actionezi in consecinta. Ne-am asumat si vom reveni cu punerea in acord a unui proiect cu cele cerute de catre Curtea Constitutionala”, a declarat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close