Religie

Urmeaza MOSII DE IARNA! Ce sa faci ca sa aduci binecuvantare in casa

Mosii de iarna 2020 se vor sarbatori pe 22 februarie. Este o sarbatoare religioasa cu numeroase traditii si obiceiuri. Afla ce trebuie sa respecti in ziua de 22 februarie 2020, de Sambata Mortilor.

In aceasta zi de pomenirea a celor stinzi, se aduce aminte de bunicii, parintii, stramosii plecati dintre noi. Sambata stabilita pentru pomenirea mortilor se stabileste in functie de data Pastelui. Ziua este sambata de dinaintea lasatului secului pentru Postul Pastelui. Mai este cunoscuta si ca Sambata de dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati.

Anul acesta Mosii de Iarna 2020 sunt in 22 februarie 2020

Pe 22 februarie 2020, crestinii ortodocsi fac mare parastas. Sunt Mosii de iarna, numiti in popor si „Mosii cei mari”

PUBLICITATE

Pentru ca pomana sa fie primita, se spune ca este bine sa respectam vechile traditii legate de Mosii de iarna.

In aceasta zi se urmeaza diverse obiceiuri si superstitii. Se dau pachete de pomana, iar acestea se sfintesc inainte de a fi daruite. Se dau de pomana sarmale, friptura, placinte, branza, vin, coliva, colaci, fructe. Se mai da si piftie, in anumite zone aceasta zi e cunoscuta ca Sambata Piftiilor. La biserica se oficiaza Sfanta Liturghie, apoi urmeaza slujba Parastasului.

Mosii de iarna 2020. Ce nu ai voie sa faci si ce se da de pomana
– nu se munceste de Mosii de Iarna; Traditia spune ca cine nu respecta regula va tremura ca piftia sau va innebuni.

PUBLICITATE

– nu se spala rufe

– nu se matura gunoiul in Sambata Mortilor, acesta poate ajunge in gura mortilor

– nu se fac nunti; practic sezonul de nunti este inchis pana dupa Duminica Tomii

In Muntenia, se pune un banut langa coliva care se da de pomana. Se duce celui mai sarac om din sat. Asta le va aduce spor si binecuvantare cat si celui care a daruit, dar si celui care a primit.

In Banat, femeile merg de diminata la cimitir si dau mormintele cu tamaie, apoi se duc la Biserica. Se dau de pomana vase cu cotoroage, un fel de mancare facut din afumatura de porc. De asemenea, se mai da de pomana friptura de porc.

In Bucovina, pachetele contin placinte cu branza si se impart familiilor sarmane, mai ales care au copii.

In Transilvania, de cele mai multe ori, se dau de pomana bucatele preferate de cei pentru care se face pomana. Plus o prajitura cu mere, numita „pupi”.

Praznicul Mosilor de Iarna cinsteste memoria rudelor si prietenilor nostri trecute de ultimul hotar al vietii pamantesti. Biserica randuieste astfel de momente de reculegere, pentru ca nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.

PUBLICITATE
Tag-uri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close