Știrea zilei

Se schimbă vârsta de pensionare! Vestea așteptată de milioane de oameni: Intră în vigoare în acest an

Se schimbă vârsta de pensionare. Este vestea așteptată de către milioane de oameni. Noile prevederi vor mai fi în vigoare doar în acest an. Acești angajați din România au parte de o facilitate la care nu s-ar fi așteptat.

Se schimbă vârsta de pensionare

Se schimbă vârsta de pensionare. Această categorie de angajați se poate pensiona anticipat dacă îndeplinește anumite condițîi. Facilitatea mai este posibilă doar în acest an, din 2021 va mai există numai varianta pensionarii anticipate parțiale.

Conform legii în vigoare, angajațîi se pot pensiona anticipat, adică pot ieși la pensie mai devreme fără diminuarea pensiei. Românii pot opta fie pentru pensia anticipată care nu presupune penalizări la suma de bani cuvenită, fie pentru pensia anticipată parțială la care are loc o diminuare a pensiei pâna când se va transformă automat în pensie pentru limita de vârsta și va fi recalculată din oficiu.

PUBLICITATE

Condiții pentru pensionarea anticipată a femeilor

Femeile, că să se poată pensiona anticipat, trebuie să îndeplineasca mai multe condiții. Se pot pensiona anticipat cu numai 5 ani dacă stagiul de cotizare este cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege că stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însa cu nicio altă reducere din lege.

Stagiul complet pentru femei, conform legii, este de 35 de ani, vârsta standard fiind de 63 de ani, valori care însa vor intră în vigoare pâna în 2030. În acest an valorile vârsta de pensionare este de 61 de nai ?i 3 luni cu un stagiu complet de 31 de ani și 3 luni.

O femeie care vrea să iasă la pensie anticipat în acest an, 2020, trebuie să aibă un stagiul de cotizare de 39 de ani și 3 luni, respectiv cei 31 conform legii la care se adaugă cei 8 ani suplimentari. În cazul pensionarii la sfârșitul lui 2020, femeile trebuie să aibă o vechime de 39 de ani și 5 luni.

PUBLICITATE

Un avantaj foarte important al pensionarii anticipate este că pensiile nu suferă nicio penalizare în condițiile în care sunt îndeplinite toate cerințele legii la momentul la care se îndeplinesc condițiile pentru pensionarea pentru limita de vârsta, conform dcbusiness.ro.

PUBLICITATE
Tag-uri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close